Something is wrong.
Instagram token error.

Löydä pimeä paikka

Oletko koskaan miettinyt, mistä löytyisi pimeä paikka tähtitaivaan katseluun? Kaupungit ja taajamat ovat täynnä valoja. Siksi voi olla vaikea löytää paikkaa, jossa voisi nauttia kauniista tähtitaivaasta.

Hyviä pimeitä paikkoja löydät Ursan Taivaanvahdista. Taivaanvahti on Ursan kaikille avoin havaintojärjestelmä, jonka tietokantaan kerätään tähtitieteellisten ja ilmakehän ilmiöiden havaintoja ja hyviä havaintopaikkoja.

Jos tiedät sopivan paikan, josta näkyy kaunis tähtitaivas, ilmianna se Taivaanvahdissa muiden luontoharrastajien iloksi.

Toimi näin

  • Etsi pimeä paikka. Paikan täytyy olla julkinen ja pääsy sallittu kaikille.
  •  Arvioi, kuinka pimeä taivas paikasta näkyy. Auringonlaskusta on hyvä olla ainakin 2 tuntia ja Kuun vaiheen on oltava pieni tai Kuuta ei näy ollenkaan taivaalla (täysikuun ja lähes täysikuun aikana ei ole milloinkaan pimeää).
  • Merkitse paikka Taivaanvahdin kartalle. Kerro oleelliset tiedot paikasta ja sinne pääsemisestä.

Jos tähtien katselu on vierasta puuhaa, katso vinkit Taivaantuijottelun pikaoppaasta!

Mikä on tarpeeksi pimeää?

Aluksi hyvinkin pimeältä vaikuttava paikka voi silmien sopeuduttua näyttäytyä harmillisen valoisana. Huonosti suunnatut katuvalot tuovat taivaalle turhaa hukkavaloa ja täysikuu valaisee koko maiseman. Yksi selkeä kriteeri pimeydelle luonnossa on se, näkyykö Linnunrata pilvettömällä säällä.

Linnunrata on oma galaksimme, kiekonmuotoinen tähtirykelmä jossa on noin 200 miljardia tähteä. Yksi näistä tähdistä on Aurinko. Olemme siis Linnunradan sisällä ja voimme nähdä osan siitä yötaivaalla hieman muuta avaruutta vaaleampana väylänä.

Linnunrata näkyy Suomessa parhaiten syysiltoina, jolloin se on Joutsenen ja Kassiopeian tähdistöjen suunnalla etelässä. Talvella ja keväällä se on kääntyneenä lännen ja pohjoisen puolelle taivasta. Tuolloin sitä voi etsiä hieman Orionin ja Kaksosten tähtikuvioiden välistä.

Maailmankaikkeudessa tähdet ovat keskittyneet galakseiksi ja paljain silmin voi hyvissä olosuhteissa nähdä myös toisen galaksin, Andromedan, joka löytyy samanninimisestä tähtikuviosta. Tähtikartta auttaa kuvioiden etsimisessä.

Kuva Linnunradasta: Matti Helin.