Something is wrong.
Instagram token error.

Etsi pimeä paikka!

Kaupungit ja taajamat ovat täynnä valoja. Siksi voi olla vaikea löytää pimeää paikkaa, jossa voisi nauttia kauniista tähtitaivaasta. Hyviä pimeitä paikkoja löydät Taivaanvahdista. Jos tiedät itse pimeän paikan, jota ei ole merkitty kartalle, auta jakamaan se muiden kanssa lisäämällä se Taivaanvahdin karttaan. (Taivaanvahti on Ursan kaikille avoin havaintojärjestelmä, jonka tietokantaan kerätään tähtitieteellisten ja ilmakehän ilmiöiden havaintoja.)

Toimi näin:

1. Etsi pimeä paikka, joka on julkinen ja jonne on pääsy sallittu.

2. Arvioi, kuinka pimeä taivas paikasta näkyy – auringonlaskusta on hyvä olla ainakin 2 tuntia ja Kuun vaiheen on oltava pieni tai Kuuta ei näy ollenkaan taivaalla (täysikuun ja lähes täysikuun aikana ei ole milloinkaan pimeää).

3. Merkitse löytämäsi paikka tietoineen Taivaanvahdin kartalle ja kerro paikasta ja sinne pääsemisestä oleelliset tiedot.

Mikä on tarpeeksi pimeää?

Aluksi hyvinkin pimeältä vaikuttava paikka voi silmien sopeuduttua näyttäytyä harmillisen valoisana. Huonosti suunnatut katuvalot tuovat taivaalle turhaa hukkavaloa ja täysikuu valaisee koko maiseman. Yksi selkeä kriteeri pimeydelle luonnossa on se, näkyykö Linnunrata pilvettömällä säällä.

Linnunrata on oma galaksimme, kiekonmuotoinen tähtirykelmä jossa on noin 200 miljardia tähteä. Yksi näistä tähdistä on Aurinko. Olemme siis Linnunradan sisällä ja voimme nähdä osan siitä yötaivaalla hieman muuta avaruutta vaaleampana väylänä.

Linnunrata näkyy Suomessa parhaiten syysiltoina, jolloin se on Joutsenen ja Kassiopeian tähdistöjen suunnalla etelässä. Talvella ja keväällä se on kääntyneenä lännen ja pohjoisen puolelle taivasta. Tuolloin sitä voi etsiä hieman Orionin ja Kaksosten tähtikuvioiden välistä.

Maailmankaikkeudessa tähdet ovat keskittyneet galakseiksi ja paljain silmin voi hyvissä olosuhteissa nähdä myös toisen galaksin, Andromedan, joka löytyy samanninimisestä tähtikuviosta. Tähtikartta auttaa kuvioiden etsimisessä.

Kuva Linnunradasta Matti Helin