Something is wrong.
Instagram token error.

Mikä on tarpeeksi pimeää?

Aluksi hyvinkin pimeältä vaikuttava paikka voi silmien sopeuduttua näyttäytyä harmillisen valoisana. Huonosti suunnatut katuvalot tuovat taivaalle turhaa hukkavaloa ja täysikuu valaisee koko maiseman. Yksi selkeä kriteeri pimeydelle luonnossa on se, näkyykö Linnunrata pilvettömällä säällä.

Linnunrata on oma galaksimme, kiekonmuotoinen tähtirykelmä jossa on noin 200 miljardia tähteä. Yksi näistä tähdistä on Aurinko. Olemme siis Linnunradan sisällä ja voimme nähdä osan siitä yötaivaalla hieman muuta avaruutta vaaleampana väylänä.

Linnunrata näkyy Suomessa parhaiten syysiltoina, jolloin se on Joutsenen ja Kassiopeian tähdistöjen suunnalla etelässä. Talvella ja keväällä se on kääntyneenä lännen ja pohjoisen puolelle taivasta. Tuolloin sitä voi etsiä hieman Orionin ja Kaksosten tähtikuvioiden välistä.

Maailmankaikkeudessa tähdet ovat keskittyneet galakseiksi ja paljain silmin voi hyvissä olosuhteissa nähdä myös toisen galaksin, Andromedan, joka löytyy samanninimisestä tähtikuviosta. Tähtikartta auttaa kuvioiden etsimisessä.

Kuva Linnunradasta Matti Helin

Vinkkejä tähtitaivaan valokuvaamiseen

Kirkas tähtitaivas on upea katsella, ja selkeänä kuuttomana yönä Linnunradan loisto mykistää. Jos haluat ikuistaa tähtihetkesi myös valokuvaksi, seuraa näitä ohjeita järjestelmäkameralla kuvaamiseen – myös pokkarilla kannattaa yrittää.

 1. Etsi pilvettömänä iltana pimeä ja hukkavaloton paikka. Kirkas Kuu valaisee yötaivaan ja peittää muut tähdet, joten seuraa Kuun vaiheita.
 2. Aseta kamera jalustalle ja suuntaa se kohti Linnunrataa. Laajakulmaobjektiivista on paljon iloa, mutta se ei ole välttämätön. Myös liina kameran linssin pyyhkimiseen on monesti hyödyllinen.
 3. Käytä seuraavia säätöjä:
  • kamera manuaalitilaan (M)
  • vitkalaukaisin (2 sekuntia)
  • valotusaika 20-30 sekuntia (pidemmällä tähdet menevät viiruiksi)
  • herkkyys korkealle (vähintään ISO 800)
  • aukko täysille (eli pieni f-arvo)
  • säädä tarkennus äärettömään (jos se on vaikeaa, tarkenna kamera ensin äärettömään kaukaisen maanpäällisen kohteen avulla)
 4. Sitten vaan kuvaamaan! Valmiista kuvista voit tarkastaa, onko kamera heilahtanut valotuksen aikana tai onko linssi ollut huurussa. Tarvittaessa muuta valotusta ja kuvaa niin kauan kuin intoa riittää.

Lue tarkempia valokuvausvinkkejä Emma Bruusin Taivas takapihalla -blogista

Näin muut Taivaanvahtiin kuvansa – tägillä #bongaalinnunrata – ladanneet ovat onnistuneet: