Vinkkejä tähtiretken järjestämiseen

Tähtiretken järjestäminen on helppoa ja mukavaa – lähditpä retkelle parhaan ystäväsi kanssa tai järjestitpä elämyksen innostuneille tuntemattomille. Sen voi tehdä esimerkiksi seuraavalla tavalla:

Mieti etukäteen:

Paikka ja logistiikka: Retkelle tarvitaan pimeä/pimeähkö paikka, josta näkee eri suuntiin horisonttiin ja jonne pääsee kohtuullisin ponnistuksin. Mieti missä tapaatte ja miten retkelle osallistujat pääsevät sinne ja pois. (Kimppakyydit, julkinen liikenne ja pyöräily auttavat monasti.)

Ajankohta: Kuun vaiheet ratkaisevat hyvin paljon, sillä liian täysi Kuu vie pimeyden – mieti siis retken ajankohta Kuun vaiheen mukaan; elo-syyskuussa pimeää tulee vasta 22 tienoilla, mikä kannattaa myös ottaa huomioon.

Retken kulku: Mieti mitä missäkin tehdään/sanotaan: Mennäänkö suoraviivaisesti johonkin paikkaan ja bongataan esimerkiksi Linnunrata – ”Tuossa se nyt on!” – vai onko muutakin ohjelmaa? Entä mitä tähtitaivaasta sanotaan? Jos ulkona on kylmä luultavasti osa ihmisistä on tyytyväisiä esim. kolmeen asiaan, jonka näkevät taivaalla (esim. 1) Otava, karhut ja Pohjantähti, 2) Linnunrata Joutsenen ja Kassiopeian suunnassa eteläisellä taivaalla, 3) näkyvätkö matalalla taivaalla olevat Mars ja Saturnus – mikä on eläinradan idea yleisesti ottaen).

Sää ja mahdollinen varaohjelma: Sää on monesti oikullinen ja siksi jonkinlainen varaohjelma on aina mainio juttu ja lisää ihmisten positiivista kokemusta: varaohjelma voi olla lintubongausta, bongauspaikan historiaa, tähtitaivaasta kertoilua yleisesti, nuotiolla istuskelua, retki pimeässä, valokuvailua muista kohteista tms. ”Varaohjelma” voi myös olla lisäohjelma, joka toteutuu joka tapauksessa: esim. yhdistettyä lintu-/lepakko- ja tähtiretkeä ei tarvitse peruuttaa pilvien takia ja hyvällä tuurilla päästään bongaamaan sekä siipiveikkoja että tähtiä. Mieti joka tapauksessa peruutetaanko retki, jos sää ei suosi – ja miten tästä ilmoitetaan.

Varustus: Taivaalle katsellessa liikkumattomana voi tulla helposti kylmä. Varaudu siis säänmukaisille jalkineilla ja vaatteilla. Taskulampusta on varmasti hyötyä. Kiikareille, makuualustalle ja planisfäärille (tai jollekin muunlaiselle tähtikartalle) voi myös olla käyttöä.

Mainostus: Mieti aluksi missä ja miten retkeä kannattaa mainostaa (kenen haluat tai kuvittelet osallistuvan retkelle). Ursa jakaa ja rummuttaa sivuillaan ja facebookissa kaikkia retkiä (paitsi, jos et halua niin tehtävän – mutta mielellämme mainostaisimme retkeä kampanjan sivulla!). Paikallisen luontojärjestön tai partiolaisten tai Suomen ladun -osaston kanssa voi myös tehdä yhteistyötä – heillä on jo valmiit kanavat retken mainostukseen. Joka tapauksessa retki kannattaa järjestää itselle luontevimmalla tavalla!

Jälkikäteen:
– merkitse hyvä pimeä paikka Taivaanvahdin karttaan
– kokemuksia, kuvia ja tarinoita voi halutessaan tägätä: #tuhannentähdenpaikka
– kerro meille kokemuksestasi – pimeataivas@ursa.fi
– mieti, haluatko järjestää uuden retken