Kevät 2020

Helsinki

Milloin ihailit viimeksi tähtitaivasta ja hahmottelit tähtikuvioita tai etsit planeettoja?

Jos haluat tutustua tähtitaivaan yksityiskohtiin asiantuntevan oppaan johdolla ja kulkea pimeässä lähiympäristössä mukavien ihmisten seurassa, tule mukaan tähtiretkille! Retkillä tutkitaan kuinka hyvin tähdet näkyvät eri puolilla Helsinkiä, tehdään havaintoja pimeässä olemisesta ja tutustutaan kunkin retkipaikan erityispiirteisiin.

Keväällä 2020 Ursa järjestää erilaisia tähtiretkiä sekä ”tähtiviikkoja”, joilla yritetään välttää pilvisiä iltoja: tähtiviikon aikana tarkkaillaan pilviä ja ensimmäisenä pilvettömänä iltana mennään yhdessä tähtiretkelle. Jos viikon aikana ei ole yhtään pilvetöntä iltaa, tehdään pimeä kävelyretki tähtiviikon viimeisenä iltana. Tähtiviikon aikana retken toteutumisen voi tarkastaa tältä sivulta – puolipilvisellä säällä päätös saattaa viipyä klo 18 saakka.

Tähtiviikko ma 10.– to 13.2. Malmin hautausmaa. Ensimmäisenä pilvettömänä iltana lähtö Ketokivenkaaren portilta klo 19. Ohjelmassa myös opastettu kävely yöllisellä hautausmaalla. Toteutumisesta kerrotaan kyseisinä päivänä tällä sivulla.

19.2. ja 21.2. Suomenlinna. Tähtiretki yhdessä Ehrensvärd-seuran kanssa. Lähtö Suomenlinnan lauttarannasta klo 19.00 (lautta lähtee Kauppatorilta klo 18.40) HUOM! Maksullinen ja vaatii ilmoittautumisen (eo. linkistä). PIlvisellä säällä seikkaillaan pimeässä linnoituksessa ja tutustutaan sen historiaan.

Hiihtoloman aikoihin 14.2.-23.2. Suomenlinnassa on myös Ursan ja Ehrensvärd-seuran rakentama tähtireitti! Eri puolilta linnoitusta löydät kahdeksan tähtirastia, jotka johdattavat sinut helmikuisen iltataivaan äärelle ja kertovat samalla linnoituksen historiasta. Rastit on merkitty karttaan. Reitti on kuljettavissa omatoimisesti. Varusteeksi tarvitset taskulampun ja mobiililaitteen, jolla voit seurata karttaa.

28.2. Pöllö- ja tähtiretki yhdessä Helsyn kanssa. Lähtö Vuosaaresta klo 20, lisätietoja SLL:n tapahtumasivulta. Huonolla säällä retki siirtyy 20.3.

Tähtiviikko ma 2.– su 8.3. Viikki. Ensimmäisenä pilvettömänä iltana lähtö Gardenian parkkipaikalta klo 20 Hakalanniemen pelloille. Toteutumisesta kerrotaan kyseisinä päivänä tällä sivulla.

Keskiyön tähtiretki pe 3.4. tai la 4.4. Viikissä. PERUTTU! Pilvettömämpänä iltana lähtö Gardenian parkkipaikalta klo 23 Hakalanniemen pelloille. Toteutumisesta kerrotaan kyseisinä päivänä tällä sivulla.

Ellei toisin mainita, retket ovat maksuttomia eikä niille tarvitse ilmoittautua etukäteen. Mukaan taskulamppu ja säänmukainen varustus. Pilvisellä säällä seikkaillaan pimeässä, tutustutaan havaintokykymme ominaisuuksiin sekä pohditaan kaupunkivalaistuksen ja pimeyden merkitystä ihmiselämälle. Lisätietoja retkien vetäjältä Tuukka Perhoniemeltä (tuukka.perhoniemi@ursa.fi)

Haluaisitko tähtiretken omaan kaupunginosaasi Helsingissä? Miten omalle paikkakunnallesi saataisiin myös tähtiretkiä? Ota yhteyttä Tuukka Perhoniemeen.

Linnunrataa etsimässä Högsåran saarella. Kuva Teemu Saloriutta.

Linnunrataa etsimässä. Kuva Emma Bruus.

Kuvat sivulla: Sakari Ekko, Teemu Saloriutta ja Emma Bruus.